Променете решението „да изхвърлите“ в решение „да дарите“, защото дарението за повторно използване е идеалният начин да се уверите, че любимите предмети, с които сте живели, ще намерят нов дом!

Нашият екип вярва, че включването на социалното измерение в процеса на предотвратяване образуването на отпадъци и подходящите канали за достигане на ясни послания до хората, комбинирано с улеснения процес, базиран на ИТ решения са ключови за успеха на инициативите за предотвратяване на отпадъците.

Чрез платформата имате възможност да:
1. Потърсите в раздел „търсещи подкрепа“, някой, на когото вашите непотребни вещи са необходими
2. Да публикувате обява за дарение

Можете да дарите всички годни за повторна употреба вещи, с което ще им вдъхнете нов живот и няма да позволите да се превърнат в отпадък. Но как да намерите някой, който се нуждае от нашите добре запазени, но ненужни вещи. Случвало се е да искате да дарите вещи на близка до Вас социална институция, но се оказва, че там са претрупани с подобни дарения. Случвало се е да намерите организация, която помага на нуждаещи се, но там имат нужда основно от финансови средства. И в крайна сметка, всичко отива на сметището.

Какво може да дарите и на кого ще помогнете?

Чрез повторната употреба помагаме на най-уязвимите групи от населението. Правейки това, ние отклоняваме използваеми домакински артикули от депата, спестявайки CO2.

Свръхпроизводството и прекомерното потребление, така наречената „бърза мода“ доведоха до превръщането и в един от най-големите замърсители в света.
В повечето гардероби се натрупват дрехи и обувки, които не използваме, защото вече не харесваме, не са модерни или просто са ни малки. Идва моментът, в който трябва да се освободим от тях. Не е необходимо да ги изхвърляте, опитайте да намерите на REUSEBG.COM някой, който има нужда от тях.

Не забравяйте, че изхвърлянето на текстилните изделия в контейнерите за битови отпадъци води до замърсяване на околната среда.

Имате ненужни одеяла, пердета и какъв ли не домакински текстил, приготвен за изхвърляне. А знаете ли, че:

  • в приютите за бездомни лица има постоянна нужда от одеяла;
  • ненужните ви одеяла биха могли да стоплят и клетката в студения приют за бездомни животни;
  • специализирани предприятия и кооперации на и за хора с увреждания например биха могли да ги използват като материали за изработка на различни предмети.

Подобно на дрехите и мебелите често биват подменяни. Има семейства в нужда, на които вашите употребявани, но добре запазени мебели ще служат още дълги години. IT оборудването и електротехниката, които функционират, но сте подменили с по-нови могат да зарадват семейства с ниски доходи, които не биха си ги позволили.

Може да намерите нов им собственик на запазените ви мебели, IT оборудване и техника.

Родителите знаят колко много играчки и дори книги се акумулират докато децата растат, а с възрастта те губят интерес към тях. Играчки и училищни пособия могат да зарадват деца в нужда. С детските книжки може да се създаде библиотека в детско отделение, с малко инициатива от Ваша страна, разбира се. Нужда от тях може да има и в близка библиотека, особено ако е в малко населено място.
От функциониращите музикални инструменти може да има нужда местно читалище. Потърсете някой, които ще използва ненужните вече на Вашето дете вещи, защото със сигурност някъде има друго дете, което ще им се радва.

Можете да дарите всякакъв вид домакински вещи, които са запазени и все още фунционират. Може да намерите някой на когото да помогнете и да не се налага да изхвърляте вашите любими до вчера предмети. Можете да публикувате и обява за дарение, така че при необходимост от вашите непотребни вещи, търсещите подкрепа ще я намерят точно, когато имат най-голяма нужда.

Как става публикуването на обява за дарение?

  • Регистрирай се от бутона „вход“ в горния десен ъгъл на страницата
  • След успешна регистрация, отидете на „Добави обява“ в горния десен ъгъл на страницата
  • Изберете да добавите обява в секцията „Дарявам“ и попълнете формуляра, като имате възможност и за качване на до 5 снимки
  • Вашата обява ще бъде публикувана след одобрение от администратора.

Изгледайте видео инструкциите

Ако вещите не са в състояние за повторно използване има много други варианти да се освободите от тях, без да ги изхвърляте. Научете какви са те тук:

Какво постигаме заедно?

Чрез повторната употреба помагаме на най-уязвимите групи от населението. Правейки това, ние отклоняваме използваеми домакински артикули от депата, спестявайки CO2. Ето и резултатите:

1197

Килограм отклонени отпадъци

115

Брой дарени артикули

32

Брой лица получили подкрепа